fredag den 26. maj 2017

Sydnorge, til og med Bergen den 16.5. – 25.5. 2017



Farsund er en fin lille by, med ca. 10 000 indbyggere. Vi ligger ved ”honnørkajen”, på Norges Nationaldag den 17.5. Der er et fantastisk stort optog, næsten hele byen må deltage i det. Både børn, unge, voksne og gamle er klædt i nationaldragter, og det er meget festligt.
Fælles morgenmad på kajen

Optog 17.5.17.

2 norske jenter ved Mevoy

Flotilleledelsen mener, at det er en god ide at komme videre, så vi bryder op, og sejler videre til Egersund. Her møder vi nogle meget opstemte nordmænd, som helt tydeligt har fejret deres nationaldag. Vi har en regnfuld ”overliggerdag” her. Mødes og griller sammen i et stort telt på havnen.

Vi sejler videre med vind og bølger imod. Vi kommer forbi Jæren, som kan være et hårdt farvand, men i dag er der vindstille, og motorsejlads. Tågen lægger sig tæt omkring os, så vi runder fyret ved Jæren med radaren tændt, det går fint. Det er motorsejlads hele dagen, vi går igennem skærgården til Kvitsøy. Niels og jeg klarer fint skærgårdssejladsen. Hidtil har vi sejlet mere samlet, og dermed fulgt lige efter dem, som har meget erfaring i skærgårdssejlads. Det er nu ingen problem med det navigationsudstyr man har nu om dage.

Kvitsøy er en lille fin ø, hvor vi hygger os et par dage.Vi er oppe i øens kontroltårn, hvor vi får en rundvisning, og får en masse at vide om, med hvad og hvordan de arbejder her.
Fra kontroltårnet.

Skippermøde Kvitsøy

Udsigt Kvitsøy

Niels har det ikke så godt, er meget forkølet, eller har en mild influenza, men det går heldigvis over i løbet af et par dage, og han deltager i det meste.

De næste dage sejler vi mere alene, og har en hel dag for næsten udelukkende sejl. Det er flot at sejle her i den norske skærgård, og imellem de mange øer, bare ærgerligt, at der er ret diset. Vi finder et par gode ankerpladser. Det er lidt anderledes end i Caribien, hvor alle ankerbugter var flade, med fint strandsand. Her består bunden mest af sten, vi finder nogle steder med mudder oven på klipper på 15 meter vand, så der skal meget ankerkæde ud. Vi kan mærke, at vi er kommet imod nord, det er lyst til klokken 23, så vi skal lige vænne os til at gå til køjs ved dagslys.

Vi mødes med de andre i Bergen, nu er også Ulven2 og Sara Sand stødt til. Bergen er Norges næststørste by, en gammel Hansestad. Ved havnen er der et område, hvor man har bevaret de gamle huse. I dag er der restauranter og butikker med kunsthåndværk i husene:


Vi er med Fløybanen oppe i bjergene, her spiser vi vores medbragte "klemmer"

Flot udsigt oppe fra Fløybanen.

De 2 dage vi er i Bergen, er det dejligt varmt, solskin, kun med regn om natten. Det er lidt a typisk for Bergen, som har ca. 280 regnvejrsdage om året. Mens vi er her, starter Bergens kulturuge, og dronningen deltager i åbningen af dette. Endnu en gang er befolkningen, denne gang især kvinderne klædt i nationaldragter. Per og jeg får ”møvet” os inden for indhegningen, og bliver anvist stole helt oppe foran scenen, hvor Bergens filharmoniske orkester spiller.

Per forbereder os på farvandet ud for Stadt, som kan være ret barsk, med tværsgående bølger. Jeg får lært at kigge på YR.No, norske vejrfiler, som er vigtige at forberedes sig på. Niels har købt kort til kortplotteren, som går hele vejen op, længere end vi skal. Her er der indbygget tidevands tabeller, så det skal han også lige sætte sig ind i. Niels melder til forsikringen, at vi snart kommer nord for 62. breddegrad, så nu er vi snart ved at være klar til at bevæge os længere nordpå.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar