onsdag den 14. oktober 2015

Turen fra Madeira til de Canariske Øer. 10.10. – 13.10.2015


Klokken 11 er foggen sat, og vi ude af havnen i høj solskin. Vi har 281 sømils sejlads til Lanzarote.
Vandet er 24,5 grader, og luften er 28 grader. Barometeret står på 1015. Vi går 5 knob udelukkende for foggen. Vi starter med at gå 138 grader for at komme øst om Ilhas Dasertas, som er nogle ubeboede klippeøer, der strækker sig over ca. 12 sømil. Da vinden kommer fra NØ, regner vi med, at det er en fordel at passere dem den vej, men ud for øerne falder vinden, og den springer om i NV, så vi er nødt til at starte motoren for at komme videre.
Efter øerne, er kursen 145 – 150 grader til andduvning nord for Lanzarote. Vi går nu 5-5,5 knob for fog og storsejl. Solen skinner, og der er enkelte skyer, jeg solbader indtil aftensmaden skal forberedes. Før vi skal spise, trækker det noget sammen, og der trækker mørke skyer op. Vi reber både fog og storsejl til 2. reb. Tager dog hurtigt foggen helt ud igen. Aftenen og natten igennem har vi meget skiftende vind, max 7 m/s, hvilket giver en træls, ujævn sejlads, hvor vi af og til stiller på sejlene og indimellem må have hjælp fra jerngenuaen. Da det lysner rører jeg dej til rug og franskbrød.
I løbet af formiddagen skifter vi også sejl nogle gange, en overgang går det fint med Code Zeroen, men da den begynder at ”slaske”, bliver det fogsejlads. Det rebede storsejl har været helt oppe, men bliver taget ned igen. Fortsat skiftende vind med byger. Klokken 11 efter 1 døgns sejlads, har vi gået 93 sømil, det er vist ingen rekord, men det er, hvad der har været muligt med de skiftende vinde.
Klokken 11.30 bliver Code Zeroen sat igen, og nu går det fint i over et døgn.


                                                                  Billede af delfiner


Da jeg er ude for at se til navigatoren, springer der utallige delfiner rundt om båden. De bliver ved med at lege i noget tid, jeg fotograferer og filmer. Desværre sover Niels, så han får dem ikke at se denne gang, til gengæld så vi begge morild i nat. I nat mødte vi 1 fragtbåd, og i dag har vi set 3 sejlbåde, der er ikke ret meget trafik herude, det samme gør sig gældende næste nat.
2. nat er flot og stjerneklar med fin, stabil vind, men vi har ikke set månen på denne tur, den plejer ellers at være en tro følgesvend. Morilden er flot, og indimellem er der, runde lysende områder  havoverfladen. Kun få fragtbåde.
En formiddag ser jeg noget rundt, brunligt, ca ½ m. i diameter. Da det kommer nærmere, viser det sig at være en havskildpadde, desværre sover Niels også på det tidspunkt, og vi er så hurtigt forbi den, at jeg ikke når at tage et billede. Jeg overvejer, om de runde pletter med morild jeg så i nat skyldes skildpadder?

Vinden forsvinder og vi må starte motoren, det giver varmt vand til et bad på agterdækket, med efterfølgende afslapning i nettet. Efter halvanden time er der vind igen, nu halvvind, og det kører fint med Code Zeroen, indtil Niels opdager en revne i limningen. Ned med den igen og vi pakker den sammen i sejlposen. Den skal repareres inden vi skal over Atlanten. Aftensmaden er frikadeller, det er første gang på turen vi skal have det, med stuvede kartofler, gulerødder og ærter. Niels har den første vagt. Vi har efterhånden fundet ud af, at 2 timers vagter er for hårdt når vi kun er 2 ombord, da vi ikke får sovet ret meget på den måde, så nu tager vi 3-4 timers vagter, så den der hviler kan få sovet ordentligt. Niels tager aftenen, hvor jeg rydder op og sover nogle timer, jeg tager så ”hundevagten” fra midnat til 04.00, hvorefter det er Niels´ tur igen på den måde får han vagt 2 gange, men det fungerer, og så får vi jo en lur eller 2 i løbet af dagen. Vi kan hele natten se lys fra Lanzarote. Vi går langsomt fremad med let halvvind, og fog. Det er med vilje, at vi ikke sætter mere sejl, da vi gerne vil have, at det er lyst inden vi skal anløbe ukendt havn eller ankre, hvor nogle måske har glemt at tænde ankerlanternen.
Klokken 07.30 vækker Niels mig, for at jeg kan opleve bjergene i de flotte farver, hvor morgenlyset bryder frem.

Billede fra ankomsten til Gracioso:

Da vi kommer ind i havnen, står havnemesteren på en bro, og spørger efter bådens navn, hvorefter han fortvivlet gennemgår et stykke papir. Han spørger, om vi har reserveret plads, da jeg svarer benægtende på det, har han ikke mulighed for at finde en plads til os, til trods for, at der er mange tomme pladser i havnen.

Det er ingen problem, vi sejler uden for havnen og smider anker. Morgenmad, og et par tiltrængte timer på øjet. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar